Marynowana pierś z kaczki na zimno na sałacie
Kaczka od niedawna jest moim ulubionym mięsem. Zawsze wydawało mi się, że jest trudno dostępna oraz, że trudno ją przygotować. Dopóki nie spróbowałam. Kaczka marynowana w miodzie i rodzynkach ma nieco słodkawy, świąteczny smak, a jej delikatne mięso na pewno wyróżni się wśród pasztetów i wędlin.
Do smażenia dobrze jest naciąć skórę kaczki ostrym nożem. Wbijamy końcówkę noża na głębokość około milimetra i tniemy skórkę na ukos w jedną i drugą stronę, aż powstanie kratka.
Przepis na kaczkę na zimno i inne wielkanocne propozycje znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu „zpierwszegotloczenia.pl”!
- pierś z kaczki – 500gr
- rodzynki – 50gr
- miód – 4 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
- sałata roszponka
- sól i pieprz
Przygotowanie (20 min + 30 min pieczenia + marynowanie)
1. Kaczkę myjemy, nacinamy skórę ostrym nożem w kratkę, solimy i pieprzymy.
2. Smażymy na patelni skórą w dół, aż tłuszcz się wytopi, następnie minutę na drugiej stronie.
3. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do sosu na patelni dodajemy połowę miodu i połowę rodzynek, chwilę gotujemy. Sosem zalewamy piersi.
4. Pieczemy piersi z kaczki w temperaturze 180 stopni około pół godziny, następnie wyciągamy z piekarnika i dajemy odpocząć 10 minut.
5. Jeszcze ciepłe piersi kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie przygotowanej z: miodu, oleju Kujawskiego, rodzynek, octu balsamicznego i czosnku.
6. Kaczkę podajemy na zimno na sałacie, w towarzystwie sosu z pieczenia.