Domowa biała kiełbasa
Jeśli macie ochotę na naprawdę dobrą kiełbasę, nie ma wyjścia, musicie zrobić ją sami i to z tego właśnie przepisu!
Robimy ją w domu co roku, zgodnie z poniższymi proporcjami i zawsze udaje się rewelacyjnie. Fakt, nie jest to ‚fast food’, dobrze żeby mięso miało czas przejść przyprawami, a i flaki trzeba namoczyć… potem jednak jest już z górki, napełnianie, parzenie i jedzenie! Tak smakuje Wielkanoc!
Domowa biała kiełbasa Składniki- wieprzowina - 1,5 kg - chuda (np. szynka)
- wieprzowina - 1,5 kg- tłusta (np. karkówka)
- sól - 70 g
- pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony
- czosnek - 3 ząbki
- woda - 1,5 szklanki
- majeranek - 2 łyżki, suszony
- jelita -
Mięso zmiel na maszynce o dużych oczkach. Czosnek rozetrzyj z solą na gładką pastę. Dodaj wodę, dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Przypraw czosnkiem, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Tak przygotowanym mięsem nadziewaj (przy pomocy maszynki i odpowiedniej nakładki) naturalne flaki (wcześniej wymoczone). Pamiętaj, aby nie nadziewać kiełbasek zbyt ściśle, bo mogą pęknąć podczas gotowania. Poszczególne kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.
Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć ma tylko pozostać bardzo gorąca. W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź.