Domowa biała kiełbasa

Zdjęcie - Domowa biała kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie ochotę na naprawdę dobrą kiełbasę, nie ma wyjścia, musicie zrobić ją sami i to z tego właśnie przepisu!

Zdjęcie - Domowa biała kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Robimy ją w domu co roku, zgodnie z poniższymi proporcjami i zawsze udaje się rewelacyjnie. Fakt, nie jest to ‚fast food’, dobrze żeby mięso miało czas przejść przyprawami, a i flaki trzeba namoczyć… potem jednak jest już z górki, napełnianie, parzenie i jedzenie! Tak smakuje Wielkanoc!

Zdjęcie - Domowa biała kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa biała kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowa biała kiełbasa

Agata, 17 kwietnia 2014

Zdjęcie - Domowa biała kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • wieprzowina - 1,5 kg - chuda (np. szynka)
  • wieprzowina - 1,5 kg- tłusta (np. karkówka)
  • sól - 70 g
  • pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony
  • czosnek - 3 ząbki
  • woda - 1,5 szklanki
  • majeranek - 2 łyżki, suszony
  • jelita -
Sposób przygotowania

Mięso zmiel na maszynce o dużych oczkach. Czosnek rozetrzyj z solą na gładką pastę. Dodaj wodę, dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Przypraw czosnkiem, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Tak przygotowanym mięsem nadziewaj (przy pomocy maszynki i odpowiedniej nakładki) naturalne flaki (wcześniej wymoczone). Pamiętaj, aby nie nadziewać kiełbasek zbyt ściśle, bo mogą pęknąć podczas gotowania. Poszczególne kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.

Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć ma tylko pozostać bardzo gorąca. W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź.

Przepisy z tych kategorii

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa „Gyros”
1

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab pieczony w mleku
2

Schab pieczony w mleku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Indyk pieczony
2

Indyk pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Baleron pieczony
3

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake