Szaszłyk z wątróbki na jabłuszku
Skewers of chicken livers.
Składniki: 8 szt. wątróbka z drobiu, 8 szt. szynka szwarcwaldzka, 2 cebule, 1 jabłko, przyprawa Kucharek, pieprz świeżo mielony, majeranek, olej do smażenia
Wykonanie: Wątróbki drobiowe przyprawić i odstawić na 0,5 godziny, następnie przesmażyć na patelni. Każdą wątróbkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Cebulę pokroić w plastry i nabijać naprzemiennie z wątróbką na szpikulce do szaszłyków. Szaszłyki grillować na patelni, albo pod grillem w piekarniku. W trakcie grillowania pokrojone w plastry jabłko, posypać majerankiem i opiec z obu stron na patelni. Obsmażone plastry jabłka rozłożyć na półmisku i podać z szaszłykami.