Gęsina na wielkanocny obiad
Gęsina, do której hodowcy starają się nas przekonać jeszcze nie znalazła wielkiego grona orędowników, ale chyba wpływ na to ma jednak cena...
W każdym razie można już raz na jakiś czas kupić w popularnych sklepach piersi gęsie.
Mięso ma odmienny smak od królującego na naszych stołach drobiu, ale przy okazji wyjątkowego wielkanocnego obiadu można przygotować ją jako "rarytas" na naszym stole:)
Nam wielkanocny obiad z gęsiną nieco się przyśpieszył :), ale sposób na przygotowanie piersi jest prosty i dający bardzo dobry efekt smakowy - danie przeszło najtrudniejszy test (małoletnich) z opinią "to jest pyszne" :).
Składniki:
-2 piersi z gęsi
- oliwa / olej
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- sól
- papryka wędzona
- ew. mąka do zagęszczenia sosu
- śmietana
Pierś gęsi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem - nie ściągamy skóry, tylko nacinamy ją na krzyż. Przygotowujemy marynatę z oliwy (oleju), czosnku, tymianku (czy też ulubionych przypraw), soli, papryki wędzonej. mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie wcieramy ją w gęsinę. Zostawiamy na kilka godzin - najlepiej na noc. Smażymy jak pierś kaczki. W pierwszej kolejności na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi skórą do dołu. Wytopi się nam bardzo dużo tłuszczu. Po ok. 4-10 minutach przewracamy na druga stronę, smażymy kolejne 5 minut. Po tej pierwszej fazie smażenia wyciągnęliśmy piersi z patelni - ściągnęliśmy skórę i pokroiliśmy pierś na cieńsze 2 cm plastry. Odłożyliśmy mięso na patelnię na kolejne 15 minut przewracając gęsie kotleciki w połowie smażenia. Gdy mięso było usmażone oddaliśmy znaczną część tłuszczu i na bazie pozostałego stworzyliśmy sos poprzez dodanie śmietany i zagęszczenie mąką (1/2 łyżeczki). doprawiliśmy do smaku ziołami i solą.
Smacznego:)
Ilość porcji: 4 (dorosłe)
Czas przygotowania: bez marynowania 40 minut ( z 2 dni:)