Pieczony kurczak z szałwią nadziewany farszem z wątróbek drobiowych z pietruszką
Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.
Głównym atrybutem świąt Wielkiej Nocy od wieków jest jajko. Symbolizuje początek nowego życia i odrodzenie. Ponieważ do dzisiaj nie ustalono, co było pierwsze: czy kura, czy jajko, tym razem decydujemy się na kurę i to ona będzie głównym składnikiem tego pysznego dania.
Składniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 120 minut)
1 kura o wadze ok. 1,2-1,4 kg
10 listków szałwii
250 ml bulionu drobiowego
0,5 wątróbki drobiowej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki koniaku
2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić wątróbkę i usmażyć na 1 łyżce oleju Kujawskiego, ostudzić, a następnie zmielić. Poszatkować pietruszkę i dodać do wątróbki, a następnie dodać koniak, jajko, bułkę tartą i doprawić solą i pieprzem; dokładnie wyrobić. Resztę oleju wymieszać z papryką, doprawić solą i pieprzem. Umyć i osuszyć kurczaka. Oddzielić delikatnie skórę od mięsa i wsunąć pod spód listki szałwii. Napełnić kurczaka farszem z wątróbki oraz natrzeć na zewnątrz olejem z przyprawami. Piec w brytfance z bulionem około 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C, od czasu do czasu podlewając wytworzonym bulionem.