W związku z wyzwaniem postawionym blogerom kulinarnym przez markę Smakowita Pajda postanowiliśmy "zaadoptować" bitki wołowe do jednego ze smaków roślinnego smalczyku - "Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem" poprzez przygotowanie ich z duszonym jabłkiem i sosem cebulowym:). Wszystko rozpływało się w ustach:)
Bardzo ciekawe, ale i wyjątkowo trafione połączenie smaków. Kotlety mielone, z kwaskowo-słodkim jabłkiem i dodatkiem ostrego pora, to smaczna alternatywa dla klasycznego mielonego. Dodatek jabłka i pora sprawia, że kotleciki wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze, niż te tradycyjne.
Uwielbiam żeberka! Pieczone , duszone , grillowane … – każde! Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy! Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze.
Miejsce jabłek zajęły suszone pomidory, których z natury dość kwaśny smak postanowiliśmy przełamać karmelizoweną słodką cebulą. To był strzał w 10 -tkę!
Ogromnie ubolewamy, że fotografia potrawy nie należy do zbyt zachęcajacych:( - ale smak tego dnia był po prostu wyborny. Musicie koniecznie spróbować tego zestawienia, którego smaku dopełniał naturalny camembert, papryka wędzona oraz oczywiście Smakowita Pajda:)
Rożki białostockie to fajny pomysł na urozmaicenie zwyczajnych krokietów ziemniaczanych. Mają nietypowy kształt i smaczne nadzienie z kurczaka i jajek. W książce proponowali jeść je z sosami, ja jednak uznałam, że będą świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu :)
Orzechy zrumienić na patelni, pokroić na kawałki. Bryndzę wymieszać z orzechami doprawiając czarnym pieprzem. Piersi kurczaka natrzeć gotowym farszem, na każdy kawałek mięsa położyć po 1/2 oscypka i zrolować...
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad
Oprószyć wnętrze kurczaka solą i pieprzem, a następnie dodać włożyć do środka 1 cytrynę pokrojoną na ćwiartki oraz 2 gałązki rozmarynu i związać nogi. Ułożyć kurczaka na brytfwance, polać oliwą, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, podlać połową soku jabłkowego i na wierzchu kurczaka ułożyć resztę gałązek rozmarynu...
Dziś przedstawiam przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku danie w stylu tajskim. Makaron w pikantnym sosie z masłem orzechowym, delikatna polędwiczka wieprzowa i warzywa tworzą kompozycję doskonałą. Polecam je szczególnie dla osób zapracowanych, chcących odżywiać się zdrowo i smacznie:).
Niejeden raz wspominałam o moim zamiłowaniu do łączenia masła orzechowego z mięsem i w ogóle dodawania orzechów do wytrawnych dań. Tym razem na ruszt (a raczej na wok) wrzuciłam chińskiego kurczaka na ostro z orzechami ziemnymi. Chociaż lista składników wydaje się dość długa, samą potrawę robi się błyskawicznie. Pycha!
Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego kurczaka, który sprawdził się doskonale.
Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam!