Zawijasy z bryndzą i oscypkiem
składniki:
2 piersi drobiowe
2 szklanki wywaru warzywnego
2 oscypki
około 15 dag bryndzy
4 łyżki orzechów włoskich
smalczyk roślinny Smakowita Pajda
mix sałat
tymianek
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
Mięso przekroić po długości, delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki na noc. Orzechy zrumienić na patelni, pokroić na kawałki. Bryndzę wymieszać z orzechami doprawiając czarnym pieprzem. Piersi kurczaka natrzeć gotowym farszem, na każdy kawałek mięsa położyć po 1/2 oscypka i zrolować. Spiąć wykałaczkami (podczas pieczenia nie ucieknie farsz). Na patelni rozgrzać roślinny smalczyk Smakowita Pajdaz ziołami ogrodowymi, położyć mięso i zrumienić z dwóch stron. Zalać 2 szklankami wywaru warzywnego, dodać 2 gałązki tymianku i prużyć na wolnym ogniu przez około 30 minut. Podawać z miksem sałat skropionych oliwą. Zawijasy świetnie smakują podane na ciepło i zimno.
W przepisie "Zawijasy z bryndzą i oscypkiem" wykorzystałałam smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Zaskoczył mnie delikatnym smakiem ziół i aromatu.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.