Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową
Dziś przedstawiam przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku danie w stylu tajskim. Makaron w pikantnym sosie z masłem orzechowym, delikatna polędwiczka wieprzowa i warzywa tworzą kompozycję doskonałą. Polecam je szczególnie dla osób zapracowanych, chcących odżywiać się zdrowo i smacznie:).
Scroll down for recipe in English
Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką
(4-6 porcji)
Składniki:
- 400 g makaronu lo mein lub innego w stylu azjatyckim
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej papryki
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w zapałki
- 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki posiekanej dymki
Do podania:
- posiekane listki kolendry
- uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, imbir i papryczkę chili, po czym smaż często mieszając przez 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny aromat czosnku i imbiru.
- Dodaj polędwiczkę i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Przełóż zawartość patelni, najlepiej łyżką cedzakową, do małej miseczki.
- Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, marchew i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż chrupiące. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wieprzowiną.
- Następnie do patelni włóż ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj wieprzowinę z warzywami wraz z posiekaną dymką, po czym dokładnie wymieszaj tak by wszystko było równomiernie pokryte sosem. Wyłóż do miseczek i podawaj danie posypane kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
English vesrion
Spicy peanut butter noodles with pork
(4-6 servings)
Ingredients:
- 400 g lo mein noodles
- 2 tbsp canola oil
- 2 cloves garlic, minced
- 3 tbsp grated fresh ginger
- 1 red hot chili pepper, finely minced
- 400 g pork tenderloin, cut into thin strips
- 1 cup finely sliced red pepper
- 1 cup finely julienned carrots
- 1 cup green beans, cut into 2 cm pieces
- 1/4 cup peanut butter
- 2 tbsp soy sauce
- 2 tbsp sesame oil
- 1 tbsp fish sauce
- 1 tbsp rice wine vinegar
- 1/2 cup hot water
- 1/2 cup chopped green onions
- chopped fresh cilantro
- chopped roasted peanuts
Preparation:
- Cook noodles in a large pot of boiling salted water for 1 minute, or according to package directions.
- In a wok or large heavy-bottomed skillet, heat 1 tbsp oil over medium-high heat, add garlic, ginger and hot pepper, and stir fry for 1-2 minutes or until fragrant.
- Add pork strips and continue stir frying for 4 minutes, until the pork is browned on all sides. Use a slotted spoon to transfer to a small bowl.
- Add the remaining tbsp oil to the pan, then add red pepper, carrots and green beans, stir fry for 2-3 minutes, until vegetables are tender-crisp. Transfer to the same bowl as the pork.
- Add cooked noodles to the pan, and saute for 1-2 minutes just to warm through. Stir in peanut butter, soy sauce, sesame oil, fish sauce, rice wine vinegar and water, and cook for another minute or two until the peanut butter melts into a smooth sauce (add a tablespoon or two of water if the sauce is to thick).
- Remove from heat and stir in the reserved pork and vegetables along with chopped green onions, and toss until evenly coated with sauce. Serve hot with a sprinkling of cilantro, green onions and roasted peanuts.
Drukuj chilli, fasolka szparagowa, imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska, makaron, masło orzechowe, mięso, obiad, orzechy, papryka, polędwiczka, sos rybny, sos sojowy, wieprzowina, zioła