Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro
- Składniki:
- * Żeberka – 400 g
- * Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g
- * Jabłko – 3 szt
- * Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka
- * Cebula – 1 szt
- * Piwo – 100 ml
- * Czosnek – 2 ząbki
- * Miód wielokwiatowy - 1 łyżka
- * Sos sojowy – 1 łyżka
- * Sól – 1 łyżeczka
- * Pieprz ziarnisty kolorowy – 1 łyżeczka
- * Liść laurowy – 2 szt
- * Ziele angielskie – 1 szczypta
Uwielbiam żeberka! Pieczone , duszone , grillowane … – każde! Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy! Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze. Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żeberka oczyszczamy , kroimy na części.
Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym.
Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ).
Obieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.
Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.
Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy.
Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką.
Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.
Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec.
10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem.
Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami!