Kurczak z orzechami ziemnymi na ostro
Niejeden raz wspominałam o moim zamiłowaniu do łączenia masła orzechowego z mięsem i w ogóle dodawania orzechów do wytrawnych dań. Tym razem na ruszt (a raczej na wok) wrzuciłam chińskiego kurczaka na ostro z orzechami ziemnymi. Chociaż lista składników wydaje się dość długa, samą potrawę robi się błyskawicznie. Pycha!
KURCZAK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI NA OSTRO
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
1 mała cebulka,
4 łyżki łuskanych orzechów ziemnych (bez soli),
1 solidna łyżka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów),
½ dużej zielonej papryki,
1 czerwona papryczka chili,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
100ml bulionu drobiowego,
1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić białym wytrawnymi winem),
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka octu ryżowego,
1 płaska łyżeczka brązowego cukru,
2 łyżki oleju z orzechów ziemnych,
kilka kropli oleju sezamowego
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą aromatyczne i zarumienione.
Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w paski. Papryczkę chili pokroić w plasterki, oddzielając pestki.
Mięso pokroić w kostkę.
W woku rozgrzać olej arachidowy i wrzucić kurczaka. Smażyć 1-2 minuty, dodać chili i zieloną paprykę. Smażyć kolejną minutę. Wlać bulion, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir, cukier, sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, masło orzechowe i uprażone wcześniej orzechy. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Na sam koniec skropić potrawę olejem sezamowym.
(źródło: „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska” z moimi małymi zmianami)