Smaczna i szybka potrawa kuchni chińskiej. Mięso dobrze jest odpowiednio wcześniej zamarynować, ale reszta czynności zajmie nam już tylko małą chwilę. Zamiast wołowiny można eksperymentować z innymi rodzajami mięsa, np. kurczakiem lub wieprzowiną.
Szaszłyki to świetny sposób na przygotowanie nieskomplikowanego, mało pracochłonnego obiadu. Te przygotowane z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kuchni arabskiej są nie tylko pyszne i soczyste, ale również niezwykle aromatycznie.
Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;)
Nie, tytuł absolutnie nie jest żartem!
Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).
Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.
Wprost rozpływa się w ustach!
Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!
Dziś przedstawiam przepis na soczyste udka kacze, duszone w czerwonym winie z dodatkiem suszonych śliwek, które dodają całemu daniu odrobinę słodyczy. Danie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe w wykonaniu, a udka wychodzą mięciutkie i bardzo przyjemne w smaku:).
Bardzo cienkie plasterki łopatki wieprzowej, wymoczone w mieszance sojowo-imbirowej i szybko obsmażone na gorącej patelni, podane z także podsmażoną kapustą pak choi. Szybki, lekki i bardzo aromatyczny obiad w stylu japońskim. Polecam!
Jeśli spytacie się kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych, jaka potrawa mogłaby być kwintesencją amerykańskiego Południa, z pewnością odpowie: smażony kurczak. Tak – słynny smażony kurczak, spopularyzowany na całym świecie m.in. przez sieciówkę KFC.
Kuchnia karaibska kojarzy się głównie z mlekiem kokosowym... i słusznie! Mleko kokosowe to jeden z najbardziej podstawowych składników tej kuchni – dodaje się go do niemal każdej potrawy, od zup począwszy, przez potrawy mięsne, a na deserach skończywszy.
Rozpływający się w ustach, długo duszony w cydrze z warzywami królik, wcześniej natarty musztardą i zawinięty w boczek, dzięki czemu zachowuje swoją soczystość. Polecam na leniwy weekendowy obiad. Muszę się też przyznać, że robiłam królika pierwszy raz w życiu i efekt mnie zachwycił .Polecam!
Mięso jest produktem dostarczającym pełnowartościowego białka. Występują w nim również tłuszcze, składniki mineralne i witaminy z grupy B, dlatego ważne jest, aby w naszym jadłospisie również go nie zabrakło. Danie podane z kaszą gryczaną stanowi smaczny i pożywny obiad.
Vindaloo to jedna z najpopularniejszych potraw indyjskich. Zostało sprowadzone do indyjskiego rejonu Goa przez Portugalczyków i stało się tam posiłkiem podawanym na specjalne okazje. Z czasem potrawa zaaklimatyzowała się w tamtejszej kuchni i została wzbogaconao chili i całą masę indyjskich przypraw.