Kotlety mielone z jabłkiem i porem

Kotlety mielone z jabłkiem i porem

Zdjęcie - Kotlety mielone z jabłkiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo ciekawe, ale i wyjątkowo trafione połączenie smaków.

Kotlety mielone, z kwaskowo-słodkim jabłkiem i dodatkiem ostrego pora, to smaczna alternatywa dla klasycznego mielonego.

Dodatek jabłka i pora sprawia, że kotleciki wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze, niż te tradycyjne.

Zainspirowała mnie, Półka z przyprawami.

Składniki:

  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 0.5 pora
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Pora pokroić na pół plastry, sparzyć wrzątkiem.
Cebulę posiekać, przesmażyć.
Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Mięso doprawić solą, pieprzem papryką.
Dodać cebulę, pora, jajko, jabłko i bułkę tartą.
Wyrobić mięsną masę.
Formować kotlety.
Obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano.

Zdjęcie - Kotlety mielone z jabłkiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety mielone z jabłkiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety mielone z jabłkiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety mielone z jabłkiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety mielone z jabłkiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety mielone z jabłkiem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów