Kotlety mielone z jabłkiem i porem
Bardzo ciekawe, ale i wyjątkowo trafione połączenie smaków.
Kotlety mielone, z kwaskowo-słodkim jabłkiem i dodatkiem ostrego pora, to smaczna alternatywa dla klasycznego mielonego.
Dodatek jabłka i pora sprawia, że kotleciki wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze, niż te tradycyjne.
Zainspirowała mnie, Półka z przyprawami.
Składniki:
- 500g mielonej wieprzowiny
- 0.5 pora
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Pora pokroić na pół plastry, sparzyć wrzątkiem.
Cebulę posiekać, przesmażyć.
Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Mięso doprawić solą, pieprzem papryką.
Dodać cebulę, pora, jajko, jabłko i bułkę tartą.
Wyrobić mięsną masę.
Formować kotlety.
Obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano.