Zapiekanka z mięsem mielonym
Coś mnie ostatnio wzięło na takie "fast-foody", które jadałam podczas studiów. Ich smak od tamtej pory się zmienił - te kupowane w budkach są ostatnio nijakie, gumowate, pewnie mrożone i rozmrażane... Dlatego wolę zrobić je sama. A zajmuje to jakieś... 15 minut.
Zapiekanka z mięsem mielonym
Na dwie dłuuuugie zapiekanki :) (albo 4 krótkie...)
- 2 krótkie bagietki albo 1 dłuugaśna
- 1 spora cebula
- ok. 3-4 pieczarek
- ok. 30 dag mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego albo wołowego)
- 1 pomidor
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- masło
- starty ser żółty
- ketchup, sos czosnkowy
- oregano, bazylia (opcjonalnie)
Bagietki przekroić wzdłóż, posmarować masłem na wierzchu i włożyć do piekarnika (180'C bez termoobiegu, opiekanie góra-dół) na ok. 3 minuty.
Mięso mielone wrzucić na patelnię, dusić aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz (ok. 5 minut), dorzucić do niego posiekaną cebulę oraz starte na grubych oczkach pieczarki, podsmażać wszystko jeszcze dodatkowe 5 minut, a na koniec dodać koncentrat i wymieszać.
Masę mięsną przełożyć na bagietki, na to pokroić pomidora, obsypać żółtym serem (opcjonalnie posypać przyprawami) i zapiekać w piekarniku przez kolejne 3-5 minut. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.