szaszłyki z kurczaka, cukinii i brzoskwiń

szaszłyki z kurczaka, cukinii i brzoskwiń
Za oknem szaro ponuro, czasem mokro a czasem śnieżnie, a na talerzu środek lata i mnóstwo kolorów. Jakoś trzeba sobie humor i nastrój poprawiać, prawda?

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i brzoskwiń
  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 cukinia
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól
Zdjęcie - szaszłyki z kurczaka, cukinii i brzoskwiń - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczaka oczyścić pokroić w dużą kostkę i posolić. Cukinie pociąć w wstążki - ja to robię obieraczką i wrzuć na osolony wrzątek. Obgotować 2 minutki, odcedzić i przelać zimną wodą. Chodzi tylko o to żeby cukinia zmiękła i ładnie się zawijała. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki. Kawałki kurczaka zawinąć w paski cukinii i nadziewać na szpadki naprzemiennie z brzoskwiniami. Układać w naczyniu do zapiekania (można też na patelni), oprószyć papryką bardzo delikatnie i trochę mocniej ziołami prowansalskimi. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów