Pieczone ziemniaczki z indykiem w mandarynkach
Jest to jeden z najsmaczniejszych obiadów jakie ostatnio jadłam, a w sumie to najsmaczniejszy. Ziemniaczki przyrządzone według tego przepisu są po prostu nieziemskie. Indyk kruchy i soczysty. Obiad zdecydowanie wart przygotowania i przymknięcia oka na kalorie ;-)
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania 1h plus moczenie mięsa w maślance min 2h
SKŁADNIKI:
- 40dag filetu z indyka
- 2 mandarynki
- Só
- Pieprz
- 1 szklanka maślanki
- ½ łyżeczki tymianku
- 3-4 ziemniaki
- 4 łyżki smalcu z gęsi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mięso kroimy w plastry, zalewamy maślanką i odstawiamy na co najmniej 2h a najlepiej do lodówki na całą noc.
2. Po tym czasie płuczemy mięso porządnie wodą, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym smalcem na przemian z plasterkami mandarynek.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
4. Na ziemniakach układamy pozostały smalec łyżeczką.
5. Posypujemy po wierzchu solą i pieprzem.
6. Umieszczamy w nagrzanym do 220st piekarniku i zapiekamy 45-55min. Co jakiś czas mieszając ziemniaczki aby się równomiernie zrumieniły.
Smacznego!