Wołowina z pomarańczami i banany z karmelem

Wołowina z pomarańczami i banany z karmelem

Sanki, spacery, kino, spotkania, krótkie wyjazdy, zwiedzanie. Ferie. Mało energii na gotowanie.

Zdjęcie - Wołowina z pomarańczami i banany z karmelem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wołowina z pomarańczami i dipem

olej

2 cebule

1 ząbek czosnku

500 g wołowiny

ulubione przyprawy, u mnie shoarma czerwona

sól, pieprz

2 łyżki koncentratu pomidorowego Valfrutta

500 ml bulionu

3 duże pomarańcze

1 łyżka mąki ziemniaczanej

świeże zioła

ryż

dip:

świeży ogórek

jogurt grecki

natka lub inne zioła

sól, pieprz, czosnek

Na rozgrzanym oleju smażę posiekane cebule, rozdrobniony czosnek i kawałki wołowiny. Gdy mięso się zrumieni wsypuję przyprawy, dodaję koncentrat, a na koniec gorący bulion. Duszę pod przykryciem przez ok. godzinę.

Z jednej pomarańczy ucieram skórkę. Wyciskam z niej oraz z drugiej pomarańczy sok. Trzecią pomarańczę obieram i dzielę na cząstki. Sok pomarańczowy i skórki mieszam z mąką ziemniaczaną. Pod koniec duszenia dodaję je do mięsa. Gotuję całość jeszcze przez kilka minut. Na samym końcu wrzucam cząstki pomarańczy i świeże, posiekane zioła.

Mieszam składniki dipa.

Mięso podaję z ryżem i z dipem.

A deser przygotowuję z bananów.

Zdjęcie - Wołowina z pomarańczami i banany z karmelem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Banany z karmelem

banany

cukier

ziarna sezamu

sok cytryny

Banany dzielę na kawałki. Przekładam je do miski. Kropię je sokiem z cytryny, mieszam. Sok z cytryny powoduje, że owoce nie ciemnieją.

Z cukru robię karmel, którym polewam wyłożone na talerzu owoce. Od razu posypuję je sezamem.

Kategorie przepisów