Kaczka faszerowana

Kaczka  faszerowana

Na świąteczny obiad polecam świąteczną kaczkę. Chciałam, żeby mięso było wyjątkowe więc zdecydowałam się na kaczkę faszerowaną. Farsz raczej tradycyjny, mięsny. Kaczkę piekłam w rękawie bo wtedy wszystkie soki fajnie zatrzymują się w mięsie. Żeby mięso było rumiane, pod koniec pieczenia otwieram rękaw  i zostawiam  kaczkę w piekarniku aż do wystygnięcia.

Zdjęcie - Kaczka  faszerowana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 duże pęczki natki
  • 10 dkg wątróbki drobiowej
  • 50 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 30 dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek suszony
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czubata musztardy

 Kaczkę rozmrozić,wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami,oraz wątróbką.Dodać jajko, sól, pieprz, musztardę i bułkę tartą, wyrobić farsz.Napchać kaczkę nadzieniem, jak zostanie farszu uformować kule. Kaczkę spiąć wykałaczkami, następnie opleść nitką, łapiąc za wykałaczki.Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu, rękaw dobrze związać z każdej strony. Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków, wbijając w rękaw.

Smacznego:)

Kategorie przepisów