Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami i selerem
Podkreślam selera w nazwie bo jego obecność jest niezbędna. Nadaje potrawie takiego specyficznego ale bardzo dobrego smaku. Wogóle całe danie jest bardzo smaczne. W ten sposób można przyrządzić każde mięso wieprzowe, ja po raz pierwszy jadłam żeberka, były przepyszne a w domu zrobiłam karkówkę. Także świetnie sprawdziła się w tym przepisie.
Składniki:
- 5-6 plastrów karkówki (lub kg żeberek)
- 4 cebule
- 70 dag pieczarek
- 1 mały seler
- przyprawa typu vegeta
Składniki na zalewę:
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki przyprawy do zup typu maggi (można zastąpić sosem sojowym)
- 3 łyżki octu
Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka, gdy zacznie się gotować włożyć pół słoiczka koncentratu pomidorowego i gotować 5-10 minut, aż sos się zredukuje.
Mięso obtoczyć w przyprawie i zostawić na noc. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podmsażyć pokrojone cebule i pieczarki. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać pieczarkami z cebulą,na wierzch zetrzeć startego selera. Całość zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,20 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze mięso aby doszło.
Smacznego:)