Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami i selerem

Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami i  selerem

Podkreślam selera w nazwie bo jego obecność jest niezbędna. Nadaje potrawie takiego specyficznego ale bardzo dobrego smaku. Wogóle całe danie jest bardzo smaczne. W ten sposób można przyrządzić każde mięso wieprzowe, ja po raz pierwszy jadłam żeberka, były przepyszne a w domu zrobiłam karkówkę. Także świetnie sprawdziła się w tym przepisie. 

Zdjęcie - Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami i  selerem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 plastrów karkówki (lub kg żeberek)
  • 4 cebule
  • 70 dag pieczarek
  • 1 mały seler
  • przyprawa typu vegeta

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki przyprawy do zup typu maggi (można zastąpić sosem sojowym)
  • 3 łyżki octu

Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka, gdy zacznie się gotować włożyć pół słoiczka koncentratu pomidorowego i gotować 5-10 minut, aż sos się zredukuje.

Mięso obtoczyć w przyprawie i zostawić na noc. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podmsażyć pokrojone cebule i pieczarki. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać pieczarkami z cebulą,na wierzch zetrzeć startego selera. Całość zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,20 min. Po tym czasie  wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze mięso aby doszło.

Smacznego:)

Kategorie przepisów