Soczyste roladki drobiowe z papryką
Dziś na obiad pyszne mięso. Kurczak w najlepszym wydaniu. W postaci, która zachowuje jego znakomite wartości odżywcze, nie dokłada niepotrzebnego tłuszczu, a jednocześnie sprawia, że jest mięso jest soczyste i pełne smaku. Pyszne. Pieczenie w folii aluminiowej sprawia, że mięso pozostaje pełne soków i smaku, a farsz w środku dodaje nie tylko smaku, ale także dodatkowej wilgoci mięsu. Takiemu kurczakowi nie potrzeba wielu dodatków – wystarczy puree ziemniaczane i sałata z sosem vinaigrette. Jeżeli chcemy, aby cały posiłek pozostał dietetyczny wystarczy zrezygnować z ziemniaków, i zastąpić je np. bukietem warzyw gotowanym na parze. I macie obiad pełen witamin, wartości odżywczych za to o niewielkiej zawartości kalorii.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 40g pleśniowego, kremowego sera (ja użyłam rougette, ale nada się chociażby camembert) – w jeszcze mniej kalorycznej wersji można użyć chudej mozzarelli lub nawet serka wiejskiego
- ½ małej cukinii
- ⅓ czerwonej papryki
- ⅓ żółtej papryki
- ½ niedużej cebulki lub 1 szalotka
- ½ łyżki masła
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cukinię, cebulę i obie papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać warzywa i smażyć 5-6 minut. aż woda odparuje, a warzywa lekko zmiękną. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Odkroić polędwiczki z kawałkiem filetu, filetu przekroić na pół, zostawiając 1 cm w całości i rozłożyć jak książkę. Rozbijać mięso przez 2 kawałki folii spożywczej. Każdy filet umieścić na kawałku folii aluminiowej, oprószyć solą i pieprzem obu stron, nakładać warzywa, na to plasterek sera i zawijać roladkę i szczelnie owijać folią. Układać w formie żaroodpornej złączeniem do góry – dzięki temu, nawet jeśli roladka nie jest szczelnie zawinięta, nic z niej nie wycieknie podczas pieczenia. Piec w 180st C. przez ok. 20 minut dla mniejszych roladek (tych z polędwiczek) i 25 dla większych. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut dla ustabilizowania się soków w mięsie, następnie podawać z ziemniakami lub warzywami oraz sałatą.