A n a na s o w o. Szaszłyki z kurczaka i ananasa.
Kolejny z odgrzebanych z czeluści komputera przepisów.Szaszłyczki są proste w przygotowaniu, a efekt naprawdę świetny.Pyszne i efektowne.A połową sukcesu jest słodki, dojrzały ananas.
Sos z mleka kokosowego można zastąpić np.ziołowym na bazie kwaśnej śmietany.Aczkolwiek z kokosowym jest idealnie.
Polecam!
Szaszłyczki z kurczaka i świeżego ananasaŹródło: na podstawie przepisu Asi, z Kwestii Smaku/Porcja dla dwóch osób/
½ świeżego, dojrzałego ananasa2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w grubszą* kostkę*/grubsza kostka – ok. 2,5 – 3 cm/2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżka mielonej kurkumysól morska do smaku4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml mleka kokosowego*100 ml kwaśnej śmietany 18%
*/śmietanki można przygotować więcej lub mniej – ważna jest proporcja 1:1. Z takiej ilości spokojnie wystarczy do szaszłyczków/
Piersi z kurczaka posypujemy kurkumą, tymiankiem i solą, dodajemy oliwę z oliwek i starannie mieszamy /najwygodniej ręką/. Odstawiamy na min ½ h, żeby mięso ‘przeszło’ smakiem.
Ananasa obieramy, wydrążamy twardy środek i kroimy w grubszą kostkę.
Kawałki kurczaka i ananasa nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillujemy lub pieczemy na patelni grillowej, aż mięso będzie zarumienione /sprawdźcie czy jest gotowe również w środku!/.
Mleko kokosowe podgrzewamy i gotujemy na wolnym ogniu aż wyraźnie zgęstnieje (15 – 20 min). Studzimy i mieszamy z gęstą śmietaną 18%. Sos jest gotowy :)Podajemy szaszłyki na ciepło, z kokosowym sosem.
Smacznego!