Wołowina duszona w herbacie Rooibos z batatami

Wołowina duszona w herbacie Rooibos z batatami

Przepis na to danie znalazłam na tym blogu. Spodobał mi się od razu, ponieważ bardzo lubię herbatę Rooibos, a także połączenie mięsa z przyprawami korzennymi. Gulasz jest pyszny i sycący, a poza tym świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Polecam gorąco!

Składniki:

ok. 600 g wołowiny

1 l wody

5 torebek herbaty Rooibos

2 cebule

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

4 łodygi selera naciowego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki octu z czerwonego wina

skórka starta z połowy pomarańczy

2 laski cynamonu

kawałek świeżego, startego imbiru (ok. 5 cm)

2 średnie bataty

ok. 150 ml miodu

3 gwiazdki anyżu (to już mój dodatek) 

sól, pieprz

oliwa z oliwek

mąka do obtoczenia mięsa (ja pominęłam ten krok)

Mięso pokrój w kostkę ok. 2 x 2 cm, oprósz pieprzem i mąką (jeżeli używasz), obsmaż na mocnym ogniu. Dorzuć posiekaną cebulę i seler naciowy, zmniejsz ogień, nakryj naczynie pokrywką i duś przez około 10 minut, aż cebula i seler zmiękną. Dodaj czosnek i koncentrat, wymieszaj. W międzyczasie zaparz herbatę, dolej do garnka z mięsem. Wrzuć też skórkę pomarańczową, ocet, imbir, cynamon i anyż. Ponownie zmniejsz ogień i zostaw gulasz na około 1,5-2 godziny, do momentu, aż mięso zmięknie.

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, dorzuć też miód, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż słodkie ziemniaki zmiękną.

Zdjęcie - Wołowina duszona w herbacie Rooibos z batatami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów