3bit
Przepis pochodzi ze strony "Arabeska blog pachnący wanilią(klik,klik)". Evenka w swoim przepisie dodała krakersy, ja natomiast zostałam przy samych herbatnikach. Dodatkowo dodałam 1/2 puszki masy krówkowej. Ciasto jest przepyszne:)
składniki:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
4 czubate łyżki cukru
1 kostka masła
1 puszka masy krówkowej(można dodać jeszcze 1/2 puszki)
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 fixy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
300 g herbatników(duża paczka)
Mleko wlać do garnczka zostawiając 1/2 szklanki i w niej rozpuścić 2 budynie. Cukier wsypać do mleka i zagotować. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać rozpuszczony budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę stopniowo dodając budyń. Ubijać na najwyższych obrotach.
Dużą formę wyłożyć 1 warstwą herbatników a następnie posmarować masą krówkową i ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko docisnąć do masy. Na warstwę herbatników położyć krem budyniowy i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Śmietanę 30% ubić na sztywną masę z cukrem pudrem i 2 fixami. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i rozsmarować.
Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać bitą śmietanę. Wstawić do lodówki i schłodzić(najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia).