Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny
- SKŁADNIKI:
- ( tortownica 16 cm )
- CIASTO:
- * mąka - 120 g
- * jajko - 1 szt
- * cukier - 50 g
- * masło - 50 g
- MASA :
- * budyń śmietankowy - 3 łyżki
- * mleko - 250 ml
- * kasza manna - 4 łyżki
- * cukier - 3 łyżki
- * cukier wanilinowy - 1 op
- * śmietana 18% - 125 ml
- * jajko l - 1 szt
- * brzoskwinie - 4 szt
Jak już kiedyś pisałam bardzo lubię ciasta z kaszy manny!
Robiłam już torcik z truskawkami … kakaową stefankę …. i wielokrotnie kaszę tę wykorzystywałam do racuszków.
Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na ciasto z kaszy manny z dodatkiem soczystych brzoskwiń!
Ciasto to , jak wszystkie z kaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie.
Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych , którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem!
A niektóry napewno pomylą to ciasto z sernikiem!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto.
Wstawiamy do lodówki.
MASA :
Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń.
Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę.
Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.
Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.
Rozbełtane jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do masy z kaszy.
Dokładnie mieszamy.
Dodajemy brzoskwinie i delikatnie jeszcze raz mieszamy.
CAŁOŚĆ:
1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę.
Boki tortownicy również wylepiamy ciastem ( ok. 2-3 cm do góry ).
Wylewamy masę ( lekki gładzimy ).
Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć , zetrzeć lub tak jak ja wyciąć paseczki i przepleść ).
Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C.
Całkowicie studzimy!
Posypujemy cukrem pudrem.