Najlepsza szarlotka - domowa - z kruchego ciasta

Najlepsza szarlotka - domowa - z kruchego ciasta
Taką szarlotkę kojarzę z mojego domu rodzinnego, gdzie Mama w żółtej misce cierpliwie kroiła masło w mące wymieszanej z cukrem na jak najmniejsze kawałeczki.
Ile razy się Jej dziwiłam, że zadaje sobie tyle trudu, przecież wystarczy wszystko zagnieść ręką - raz, dwa, trzy i gotowe... Ale dziś już wiem, że różnica jest i to ogromna, ja ją czuję, bo kruchych - ot tak tylko od początku do końca zagniatanych ciast robię bardzo dużo;)

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka - domowa - z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis nie jest od Mamy a od Kwestii Smaku z moimi mini zmianami i z tą różnicą, że dodałam swoje jabłka ze słoika z tego przepisu.

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka - domowa - z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 0,5 l słoika jabłek na szarlotkę - dałam wersję z goździkami


Przygotowanie:
  • mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło - całość siekać nożem, na jak najmniejsze kawałeczki masła, które mają być obtoczone w mące
  • dodać 3 żółtka i 1 całe jajko, szybko zagniesć ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w lodó∑ce przez 1 godzinę
  • po tym czasie rozwałkować jedną część ciasta i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • na to wyłożyć jabłka ze słoika (może też być mus albo świeżo przesmażone jabłka)
  • ubić pianę z białek, pod koniec dodać do niej resztę cukru, aż będzie sztywna i błyszcząca, wyłożyć na jabłka
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na wierzch piany
  • piec około 1 godziny, wystudzić, obficie posypać cukrem pudrem

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka - domowa - z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów