Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki!

  • SKŁADNIKI:
  • - biszkopty - ok.15 szt
  • - margaryna - 200 g
  • - mleko - 1 l
  • - cukier puder - 200 g
  • - żóltko - 3 szt
  • - kasza manna - 1 szkl.
  • - brzoskwinie w puszce ( 900 g )
  • - żelatyna - 2 łyżki
  • - kakao - 1 łyżka

 

Dziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo!

 

Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami!

 

Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje!

 

A składniki przeważnie mamy pod ręką!

Zdjęcie - Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód tortownicy pokrywamy biszkoptami.

Kaszę gotujemy w mleku ciągle mieszając , by się nie przypaliła.

Studzimy.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , dodając po jednym żóltku.

Cały czas ucierając dodajemy przestudzoną kaszę i dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę dzielimy na 2 części , do jednej dodajemy przesiane kakao.

Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).

Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.

125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.

Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.

W tym czasie miksujemy brzoskwinie na gładki mus.

Żelatynę podgrzewamy , by calkowicie się rozpuściła a na następnie dodajemy ją do brzoskwiniowego musu.

Wylewamy na kaszę i wkładamy do lodówki ” do zastygnięcia ” ( najlepiej na kilka godzin lub całą noc ).

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy