Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki!
- SKŁADNIKI:
- - biszkopty - ok.15 szt
- - margaryna - 200 g
- - mleko - 1 l
- - cukier puder - 200 g
- - żóltko - 3 szt
- - kasza manna - 1 szkl.
- - brzoskwinie w puszce ( 900 g )
- - żelatyna - 2 łyżki
- - kakao - 1 łyżka
Dziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo!
Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami!
Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje!
A składniki przeważnie mamy pod ręką!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód tortownicy pokrywamy biszkoptami.
Kaszę gotujemy w mleku ciągle mieszając , by się nie przypaliła.
Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , dodając po jednym żóltku.
Cały czas ucierając dodajemy przestudzoną kaszę i dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę dzielimy na 2 części , do jednej dodajemy przesiane kakao.
Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).
Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.
125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.
Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.
W tym czasie miksujemy brzoskwinie na gładki mus.
Żelatynę podgrzewamy , by calkowicie się rozpuściła a na następnie dodajemy ją do brzoskwiniowego musu.
Wylewamy na kaszę i wkładamy do lodówki ” do zastygnięcia ” ( najlepiej na kilka godzin lub całą noc ).