Klęska urodzaju cukiniowego wymusiła potrawę opartą w dużej mierze na tym warzywie, potrawa o greckim rodowodzie jest najczęściej serwowana z bakłażanami w miejsce cukinii. Po wyjęciu z pieca ostudzić lekko przed serwowaniem.
Zajrzałam do starego zeszytu z przepisami i znalazłam właśnie tę zupę. Ostatni raz robiłam ją kilkanaście lat temu, więc najwyższy czas przypomnieć sobie, jak smakuje :)
To danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami zapiekanymi w cieście jest stosunkowo mało popularne w Polsce, natomiast szeroką popularnością cieszy się na Wyspach Brytyjskich. Nie każdemu może odpowiadać połączenie mięsa i warzyw z ciastem, niemniej w ten sposób zapieczone mają swój specyficzny smak, a danie wygląda dość efektownie.
... zrób Cordon Bleu!Brzmi egzotycznie? Wykwintnie? Nic podobnego :) Jeżeli macie już dość standardowego schabowego na niedzielny obiad, to ta propozycja na pewno przypadnie wam do gustu.(...) Wystarczy wam pierś z kurczaka, kawałek żółtego sera oraz szynka (ja do mojej wersji dodałam jeszcze pomidora). Wszystko tworzy pyszną całość. Na pewno zaskoczycie domowników :)
Kurczak słodko - kwaśny pochodzi z Kantonu, ale jest tak popularny, że znajdziemy go chyba we wszystkich restauracjach z kuchnią chińską. Przyrządzony według przepisu z książki Judith Ferguson pt. "Kuchnie świata" w niczym nie ustępuje tym z chińskich knajpek
Nareszcie, pomiędzy sernikiem kajmakowym a pajem wołowym znalazłam czas na napisanie przepisu na żurek. Pomijając wstęp i inne bla bla bla, zapraszam na pyszny wielkanocny żurek:)
Szybka i prost zapiekanka, którą można podać jako zakąskę w małych kokilkach albo danie główne. Przygotowanie wszystkiego nie zajmie więcej niż 25minut plus pieczenie.
Szczerze polecam, gdyż ta zapiekana jest bardzo smaczna i nieco odmienna od tradycyjnej zapiekanki.
Opis przepisu na tę zupę był tak rozwlekły, że ciągle odkładałam jego sprawdzenie na później. Prawie połowę zajął opis pieczenia kiełbasy, co wydaje mi się, że każdy zrobi bez problemu. Nie specjalnie pasowała mi konsystencja posiekanych białek w zupie, więc jajka ostatecznie wylądowały w niej w całości.
Przepyszne, sycące danie w sam raz na chłodniejsze dni. Coś dla fanów leczo – bo sos z papryki, pomidorów i kiełbasy ma bardzo podobny smak, który, jak się okazuje – świetnie pasuje do klasycznych kopytek.
W dalszym ciągu korzystam z letniego dobrodziejstwa i tym razem serwuję, domowe, drożdżowe, puchate, kluski na parze z iście wakacyjnym, jagodowym sosem. Normalnie niebo w gębie i paluszki lizać!;)
Tym razem letnia wariacja makaronowa, z dodatkiem bobu, za którym przepadam:) Tagliatelle z bobem i kremowym sosem, to rewelacyjny pomysł na szybki obiad.
Chleby z dodatkiem nabiału zdecydowanie należą do moich ulubionych. Są delikatne w smaku, mają sprężysty miękkisz i są lekko wilgotne, dzięki czemu bardzo długo zachowują świeżość i smakują wyśmienicie nawet kilka dni po upieczeniu (jeśli oczywiście doczekają). (...) Dziś serwuję wersję ze śmietaną. I koperkiem!
Danie może nie wygląda jakoś wyjątkowo urodziwie ale zdecydowanie jest to szał podniebienia. I nie zapomnijcie podać go mocno gorącego bo przecież musi parzyć w brodę:)
Danie wymyślone na szybko na kolację, pyszne, jednak przed snem trochę za ciężkie (smażone i grzyby do tego), ale jak ktoś wcześniej je kolację a późno się kładzie, polecam.