Tagliatelle z bobem
Tym razem letnia wariacja makaronowa, z dodatkiem bobu, za którym przepadam:)
Tagliatelle z bobem i kremowym sosem, to rewelacyjny pomysł na szybki obiad.
Dzięki moim eksperymentom z bobem w kuchni, nawet Em, który pasjonatem bobu nie jest, był pod dużym wrażeniem smaku końcowego;)
"Bardzo smaczny jest ten bobik" - usłyszałam;)
Twierdzę, że bób, to świetny dodatek do wielu dań.
Jedyne, co trzeba, to dobrze go przyrządzić, ciekawie skomponować, a efekt końcowy będzie powalający.
Nawet niespecjalni fani bobu będą oczarowani:)
Za smaczną inspirację dziękuję Monice z Okuchni.
Składniki:
- 300g bobu
- 150 g wędzonego boczku
- 70g parmezanu
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 100ml śmietany 18%
- sok z 0.4 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 400g makaronu tagliatelle
Bób gotować 10-15 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić, przelać zimną wodą by zachował kolor.
Wystudzony bób obrać z łupin.
Boczek pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę posiekać.
Boczek wraz z cebulą podsmażyć na patelni.
Dodać bób i roztarty czosnek.
Całość chwilę podsmażyć.
Dodać śmietankę 30%i 18%, starty parmezan oraz sok z cytryny.
Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Makaron podawać z wcześniej przyrządzonym sosem.
Całość posypać otartym parmezanem i natką pietruszki.