Kluski na parze z jagodowym sosem
Ależ ja kocham lato, za te jego sezonowe smakołyki:)
Wakacje nie istnieje dla mnie bez soczystych truskawek, słodziutkich malin i cudownie aromatycznych, leśnych jagód!
W dalszym ciągu korzystam z letniego dobrodziejstwa i tym razem serwuję, domowe, drożdżowe, puchate, kluski na parze z iście wakacyjnym, jagodowym sosem.
Normalnie niebo w gębie i paluszki lizać!;)
Nawet niejadki się zajadają, aż im się uszy trzęsą.
Młodszy synio, anty owocowe dziecko, prosi o kolejną dokładkę i wciąga jagódki nosem;)
Dobre, że chociaż w tej postaci ich popróbował;)
Składniki:
kluski
- 500g mąki
- 250g ml mleka
- 40g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
sos jagodowy
- 250-300g jagód
- 3 łyżki cukru
- 0.5 opakowania cukru waniliowego
- 150ml śmietanki 30%
- 0.5 szklanki soku pomarańczowego 100%
- 0.3 kostki masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Do zaczynu dodać mąkę, rozbełtane jajka cukier, rozpuszczone masło i sól.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki podobnej wielkości.
Gotowe kluski parować ok. 10-15 minut.
Zrobić sos.
Dokładnie przebrane i umyte jagody, wraz z cukrem i sokiem pomarańczowym zagotować.
Dodać śmietanę, masło i cukier waniliowy.
Gotować na małym gazie ok. 5 minut.
Pod koniec gotowania zagęścić sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Kluski podawać na ciepło z sosem jagodowym.