Parzybroda
Ciągle poszukuję nowych smaków, próbuję egzotycznych potraw ale kiedy wymieszałam w garnku trzy typowo polskie składniki czyli kapustę, ziemniaki i boczek poczułam się jak w raju. To niesamowite, jak tak pospolite warzywa mogą stworzyć coś tak pysznego. Zrobiłam danie z połowy kapusty i na drugi dzień musiałam powtarzać, tak nam smakowało. Polecam i Wam. Danie może nie wygląda jakoś wyjątkowo urodziwie ale zdecydowanie jest to szał podniebienia. I nie zapomnijcie podać go mocno gorącego bo przecież musi parzyć w brodę:)
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 6 ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 30 dag boczku
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- 2 szklanki bulionu
- olej do smażenia
Rozgrzać olej w dużym garnku, dodać boczek oraz pokrojoną cebulę i chwilę razem podsmażyć. Dodać ziemniaki, oraz startą marchew i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną kapustę (ja wcześniej ją odważyłam), wlać bulion. Dodać sól, pieprz, kminek. Wymieszać i dusić wszystko razem ok. 30 min. Pod koniec gdy ziemniaki są już miękkie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać (można zrobić zasmażkę). Przyprawić do smaku. Podawać bardzo gorące.
Smacznego:)