Parzybroda

Parzybroda

Ciągle poszukuję nowych smaków, próbuję egzotycznych potraw ale kiedy wymieszałam w garnku trzy typowo polskie składniki czyli kapustę, ziemniaki i boczek poczułam się jak w raju. To niesamowite, jak tak pospolite warzywa  mogą stworzyć coś tak pysznego. Zrobiłam danie z połowy kapusty i na drugi dzień musiałam powtarzać, tak nam smakowało. Polecam i Wam. Danie może nie wygląda jakoś wyjątkowo urodziwie ale zdecydowanie jest to szał podniebienia. I nie zapomnijcie podać go mocno gorącego bo przecież musi parzyć w brodę:)

Zdjęcie - Parzybroda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 6 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 30 dag boczku
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki bulionu
  • olej do smażenia

Rozgrzać olej w dużym garnku, dodać boczek oraz pokrojoną cebulę i chwilę razem podsmażyć. Dodać ziemniaki, oraz startą marchew i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną kapustę (ja wcześniej ją odważyłam), wlać bulion. Dodać sól, pieprz, kminek. Wymieszać i dusić wszystko razem ok. 30 min. Pod koniec gdy ziemniaki są już miękkie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać (można zrobić zasmażkę). Przyprawić do smaku. Podawać bardzo gorące.

Smacznego:)

Kategorie przepisów