Paj z kurczakiem i warzywami
To danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami zapiekanymi w cieście jest stosunkowo mało popularne w Polsce, natomiast szeroką popularnością cieszy się na Wyspach Brytyjskich. Nie każdemu może odpowiadać połączenie mięsa i warzyw z ciastem, niemniej w ten sposób zapieczone mają swój specyficzny smak, a danie wygląda dość efektownie. Ciasto powinno przygotowywać się w specjalnym, ceramicznym naczyniu o wyraźnie zaznaczonych krawędziach, umożliwiających złączenie dolnej i górnej warstwy ciasta. Przed zapieczeniem należy zrobić pośrodku otwór umożliwiający wydostawanie się pary, często stosuje się również specjalny kominek.
Farsz
- 400 g pieczarek
- 500 g piersi kurczaka
- 150 g boczku wędzonego
- 2 pory
- 1 cebula
- 50 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 50 g mąki pszennej
- 400 ml schłodzonego bulionu z kury
- 100 ml śmietany 18%
- 5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem
- sól, pieprz
Ciasto
- 350 g mąki
- 260 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 łyżeczka soli
Zimną margarynę pokroić w kostkę i zagnieść razem z mąką. Dodając po łyżce zimnej wody, ugniatać dalej, aż ciasto będzie zwarte, ale nie klejące się. Uformować dwie kule i włożyć do lodówki.
Wszystkie składniki farszu pokroić w małą kostkę, na patelni smażyć na oleju kolejno pieczarki, pory, kurczaka i cebulę.
Zrobić zasmażkę z 50 g mąki i 50 g margaryny, dodać bulion i mieszać, aż składniki się połączą, gotować kolejne 10 minut, aby lekko zgęstniał. Dodać śmietanę i ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty i kremowy. Dodać sos do farszu.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć formę. Na cieście wyłożyć farsz i przykryć drugą porcją ciasta. Brzegi staranie zlepić, odcinając wystające części.
Posmarować wierzch żółtkiem i wstawić do pieca na około 40 minut (do zrumienienia).
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.