Pikantne orzechy mogą być hitem zbliżającego się Sylwestra. Dobrze mieć w zanadrzu jakąś chrupiącą przekąskę. Nie jestem fanką chipsów, za to orzechy w takiej pikantnej odsłonie uwielbiam!
Coconut Cake. Jest prosty, niekłopotliwy a ciasto bardzo smaczne. Lukier i ananas kandyzowany na wierzchu to mój dodatek. Wystarczy dodać do cukru pudru trochę soku z cytryny, wymieszać, polać ciasto i posypać kandyzowanym ananasek, który moim zdaniem idealnie pasuje do kokosa.
Ciasto najeżone kawałkami ananasa – wilgotne od ananasowego ponczu, krem śmietankowy i orzeźwiająca galaretka. Czy można oczekiwać czegoś więcej od domowego ciasta? Chyba nie.
Biszkoptowa rolada to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser, dużo łatwiejszy niż mogłoby się wydawać. Uwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe. Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy!
Zdecydowałam się na dwukolorowe gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią. Nie zdążyłam opublikować tego przepisu przed świętami więc czynię to teraz. Może przydadzą się w przyszłym roku….
Trudno o mniej skomplikowane ciasto, niż ten biszkopt z jabłkami, pieczony w formie rolady. Jabłka pocięte na plasterki, wystarczy rozłożyć na papierze do pieczenia, a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe. Ciasto pieczemy nie dłużej niż 30 minut. Składniki na ciasto są łatwo dostępne i tanie, a efekt gwarantowany.
Saltimbocca alla romana (w dosłownym tłumaczenie salt`im bocca - skocz do ust!) to klasyk kuchni włoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów - ich smakowitości i niewiekich rozmiarów. W oryginale to cieniutkie sznycelki cielęce spięte z plasterkiem szynki długodojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina.
Pyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak.
Przedstawiam dzisiaj przepis na ciasto Pijak. Składa się ono z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone zostało dżemem porzeczkowym i masą budyniową. Górna warstwa to pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto wielosmakowe i bardzo alkoholowe.
Czasem mam w domu w zapasie ciasto francuskie i w razie potrzeby lub ochoty na jakąś szybką przekąskę na słodko lub wytrawnie wykorzystuję te ciasto..dziś propozycja na słodko..rożki z jabłkami ..pomysł podpatrzony u Dorotki.U mnie rożków jest więcej niż 6,bo ciasta miałam więcej, no i kwadraty też były mniejsze.
Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) są coraz bardziej popularne. Warto włączyć je do swojej diety, bo przewyższają pod względem wartości odżywczych i wartości zdrowotnych tradycyjne ziemniaki. Batat bogaty jest w składniki mineralne i witaminy, jest zasobnym źródłem karetonoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny i likopenu.
Domowa wędlina nie ma sobie równych, ma taki skład, jakiego oczekujemy. Nie jest nadmiernie nasączona wzmacniaczami smaku, substancjami stabilizującymi kwasowość czy konserwantami, które hamują rozwój pleśni i grzybów. Jednym ze sposobów na domową wędlinę jest szynkowar ...
Dziś przepis na naleśniki w trochę innym, słonym wydaniu. Są idealną alternatywą dla miłośników pierogów ruskich, ze względu na użyty farsz. W dodatku przygotowanie nie zajmuje pół dnia jak w przypadku pierogów, także przepis z pewnością przypadnie do gustu zabieganym Paniom domu i tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.
Churros con chocolate to hiszpański klasyk. Ten tłuściutki wypiek przygotowywany z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju to prawdziwa rozpusta. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, stają się jeszcze lepsze po zanurzeniu ich w gorącej czekoladzie.