Saltimbocca alla romana z indyka

Saltimbocca alla romana z indyka
Zdjęcie - Saltimbocca alla romana z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Saltimbocca alla romana (w dosłownym tłumaczenie salt`im bocca - skocz do ust!) to klasyk kuchni włoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów - ich smakowitości i niewiekich rozmiarów.
W oryginale to cieniutkie sznycelki cielęce spięte z plasterkiem szynki długodojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina.
Cielęcinę podmieniłam sznycelkami z indyka. Pyszne danie z mięciutkim mięskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma możliwości podmiany innym ziołem.
Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu!

Składniki:
Zdjęcie - Saltimbocca alla romana z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami2-3 sznycle z indyka
10 listków szałwii
plasterki szynki parmeńskiej
masło
150 ml białego wtrawnego wina
sól, pieprz

Wykonanie:
    Zdjęcie - Saltimbocca alla romana z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować na małe kawałki. Mięso pospolić i oprószyć pieprzem
  • na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki i listek szałwii. Spiąć wykałaczką
  • na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu
  • podałam z pieczonymi batatami (gratin z batatów w następnym poście) i brokułem
SMACZNEGO!



Zdjęcie - Saltimbocca alla romana z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów