Kruche ciasto z dżemem jagodowym

Kruche ciasto z dżemem jagodowym
Zdjęcie - Kruche ciasto z dżemem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBardzo prosty sposób na szybkie ciasto na weekend. Kruche ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki owsianej, a warstwy kruchego ciasta, przełożyłam dżemem jagodowym. Pyszne i delikatne ciasto do niedzielnej kawy. Prościej nie będzie ?

Zdjęcie - Kruche ciasto z dżemem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 250 g maki pszennej
  •  50 g mąki owsianej ( użyłam zmielonych płatków owsianych )
  • 150 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 małe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g dżemu jagodowego niskosłodzonego
Do miseczki daję wszystkie składniki, oprócz dżemu. W dłoniach lub malakserem, wyrabiam ciasto kruche. Kiedy ciasto jest plastyczne, owijam je folią spożywczą i daję do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Schodzone ciasto dzielę na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część  (1/3 ciasta) ponownie daję do lodówki, a większym kawałkiem wylepiam dno i nisko boki foremki o średnicy 23 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku w temp. 180 stopni, około 10 minut. Na podpieczonym spodzie, równomiernie rozprowadzam dżem jagodowy. Mniejszą część ciasta rozwałkowuję na posypanym mąką blacie i radełkiem wycinam wstążki o szerokości 2 cm. Wstążki układam na dżemie tworząc kratkę. Jeżeli zostanie Wam trochę ciasta, można dodatkowo zrobić ozdobną rozetkę wzdłuż brzegów ciasta. Całośc piekę w temp. 180 stopni około 30 minut, do zrumienienia ? Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Kruche ciasto z dżemem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów