Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią



Zdjęcie - Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy możecie wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków i ciasteczek? Ja nie potrafię. Co roku na początku grudnia zakasuję rękawy i zaczynam wielkie pieczenie. Stało się to już moją tradycją, która zrodziła się wiele lat temu gdy chłopcy byli jeszcze mali i przetrwała do dziś z tym, że dawniej brali w tym czynny udział, a teraz zajmują się głównie ich konsumowaniem. Zawsze jednak niecierpliwie czekają na to wydarzenie i co rusz wpadają do kuchni by sprawdzić co nowego piekę i przy okazji „podkraść” co nieco. Jeden syn uwielbia markizy kawowe, drugi gwiazdki kakaowe z kolorowa posypką. Mąż jest miłośnikiem rogalików orzechowych, dla mamy zaś obowiązkowo muszą być pierniczki w czekoladzie. Każdy ma swoje ulubione smaki i kształty, a że rodzinę mam liczną to ilość wypiekanych ciasteczek sięga tysiąca. Pakuję później to wszystko w blaszane pudełka lub torebki celofanowe i dołączam do prezentów gwiazdkowych. Staram się też aby co roku pojawiły się jakieś nowe ciasteczka….
Miałam kilka pomysłów. Najchętniej upiekłabym wszystkie ale to okazało się niemożliwe bo w tym roku musiałam dodatkowo upiec jeszcze jakieś ciasteczka dla siebie. Ostatecznie zdecydowałam się na dwukolorowe gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią. Nie zdążyłam opublikować tego przepisu przed świętami więc czynię to teraz. Może przydadzą się w przyszłym roku….
Zdjęcie - Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią Składniki
Gwiazdki kakaowe:

  • 175g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao


Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszysty krem. Dodać mąkę i kakao. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ja zostawiam na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rozwałkować ciasto na grubość około 2mm. Wykrawać ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut.
Gwiazdki waniliowe:

  • 180g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią


Upiec w taki sam sposób jak gwiazdki kakaowe.
Nadzienie:

  • 150g czekolady gianduia
  • 4 łyżki śmietanki kremowej


Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Przestudzoną masę czekoladową nakładać na gwiazdki kakaowe i przykrywać gwiazdkami waniliowymi. Odkładać na kratę kuchenną by masa zastygla.
Dekoracja:

  • 20g mlecznej czekolady


Roztopić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić ciasteczka.
Smacznego :) Aronia
------------------------------------------------------------------------ Przepis bierze udział w konkursie #beko #ciastojakzobrazka
Zdjęcie - Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

Przepisy z tych kategorii

Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi

Magdalenki piernikowe z powidł…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka korzenne
1

Ciasteczka korzenne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cynamonki
2

Cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust