Ciasto Pijak

Zdjęcie - Ciasto Pijak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam dzisiaj przepis na ciasto Pijak. Składa się ono z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone zostało dżemem porzeczkowym i masą budyniową. Górna warstwa to pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto wielosmakowe i bardzo alkoholowe. Polecam na imprezy rodzinne, święta :-).

Źródło -  tutaj.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz:

  • 20 ml wódki
  • 20 ml wody

Ciasto makowo-kokosowe:

  • 6 białek
  • 130 g cukru pudru
  • 150 g suchego maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 375 ml mleka
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 400 - 450 g dżemu porzeczkowego
  • około 200 g biszkoptów okrągłych
  • około 200 - 250 ml likieru pomarańczowego (lub wódki)

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (funkcja góra - dół). Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto makowo - kokosowe: mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, około 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem położyć ciasto makowo- kokosowe.

Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.

Polewa czekoladowa: masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.

Zdjęcie - Ciasto Pijak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ciasto powidłowy obłoczek

Ciasto powidłowy obłoczek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Strasznie czekoladowe babeczki

Strasznie czekoladowe babeczki

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Czekoladowy pudding jaglany

Czekoladowy pudding jaglany

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe babeczki z (łatwym) kremem

Czekoladowe babeczki z (łatwym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Imbirowe z pomarańczową marmoladą
1

Imbirowe z pomarańczową marmol…

montka montka
cukierenka

Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem
1

Racuszki na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
1

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Cynamonowe pancake
2

Cynamonowe pancake

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty