To ciasto naprawdę nie ma sobie równych! Po pierwsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba nawet brudzić miksera, po drugie ma fajną, wilgotną konsystencję, miły czekoladowy aromat i orzeszki w środku.
Babkę zawsze można upiec 😁 Zwłaszcza taką bardzo puszystą i mocno cytrynową babkę majonezową ! Skład jest naprawdę krótki i nie zawiera nabiału 😊 To zdecydowanie mój number 1 jeśli chodzi o babki !
Moje dziecko w ostatnim czasie zbuntowało się i, jak kiedyś bardzo lubiło, tak teraz całkowicie odmawia jedzenia grysiku.
Inna rzecz tyczy się, jeśli chodzi o te grysikowo-bananaowe placuszki. Wcina je z wielką przyjemnością:)
Obłędnie dobre: najlepsze kilka chwil po upieczeniu, gdy z wierzchu są lekko chrupiące, a wewnątrz przyjemnie miękkie, choć i po dłuższym przechowywaniu są oczywiście smaczne. Ja do swoich ciastek dorzuciłam jeszcze garść posiekanych orzechów włoskich i rodzynków.
Połączyłam w nim to co kocham najbardziej – czyli serniki ( bo wiecie, że ja serniki kocham miłością bezgraniczną! ) czekoladę i orzeszki.
Ciasto zostało przygotowane w zdrowszej, lżejszej, bardziej dietetycznej wersji – koniecznie ją wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało!
Wiśnie krótko obgotowujemy w wodzie, a następnie dobrze odsączamy.
Polędwiczki kroimy wzdłuż w taki sposób, by utworzyła się głęboka kieszeń na farsz. Całość oprószamy solą i pieprzem.
Do środka mięsa wkładamy ściśle wiśnie i zwijamy ściśle...
Babka maślana z tego przepisu przypomina bardzo francuską brioszkę. Również przygotowujemy tutaj delikatne ciasto drożdżowe, któremu dajemy dużo czasu, aby spokojnie rosło przez noc w lodówce i zaskoczyło nas swoją lekkością o poranku. Sztuką jest również ukrycie w nim jak największej ilości masła, które sprawia, że babka jest wilgotna, puszysta i dłużej zachowuje świeżość.
Dla mnie gofry zawsze były punktem obowiązkowym wakacji nad morzem i bardzo za tym czasem tęsknię. Ale czasy mamy jakie mamy, wiadomo, pandemia... Trzeba sobie radzić. A ja radzę sobie przygotowując smakołyki dla mojej rodziny i gofry są ostatnio u nas stałym punktem programu
Tym wpisem chciałam pokazać, że sposobem na wykorzystanie zapasu białek może być nie tylko przygotowanie bezy. Białka mogą być składnikiem klasycznej babki pachnącej wanilią czy skórką cytrynową. Okazuje się bowiem, że do przygotowania ciasta żółtka nie są nam wcale niezbędne!
To jeden z najbardziej eleganckich serników jakie zrobiłam. Śnieżnobiały, z czekoladowym musem. Bardzo delikatny, wręcz aksamitny. Może tylko odrobinę zbyt słodki.
Czas odczarować tradycyjne kotlety 🙂 Delikatne kotleciki drobiowe w panierce z mąki ryżowej, znakomicie wpisują się w klimat niedzielnego obiadu. Grubsze piersi kurczaka, warto przekroić na dwa cieńsze płaty i dodatkowo podzielić na mniejsze kawałki. Kotlety są delikatne, lekko ostre, takie jak lubimy.
Ten sernik z rabarbarem z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom niezbyt słodkich ciast. Jest cudownie kremowy i delikatny, a kwaśny rabarbar świetnie przełamuje słodycz ciasta. Gorąco polecam w tym sezonie!
Pancakes na zakwasie chlebowym wydają się czymś zupełnie dziwnym i pracochłonnym. Jednak zapewniam, że to szybkie danie powstałe niejako przypadkiem. To nic innego niż danie śniadaniowe utrzymane w duchu zero waste.
Jedno z naszych ulubionych wiosennych śniadań.Naleśniki z ulubionym twarożkiem i soczystymi, słodkimi truskawkami.W czerwcu niewiele potrzeba mi do szczęścia :)