Naleśniki z dość nietypowym nadzieniem – z serka kanapowego, z dodatkiem posiekanej bazylii, szczypiorku i papryki. Zdaję sobie sprawę z tego, że takie nie każdemu mogą zasmakować;)
Ogłaszam wszem i wobec, że znalazłam sposób na pokonanie szarzyzny nawet najsmutniejszego dnia! Przed Państwem tropikalne wakacje na talerzu czyli pankejki w kolorze słońca! Wzorowane na klasycznym karaibskim połączeniu smaku ananasa i kokosa- przedstawiam idealne placuszki śniadaniowe Piña colada, ze sodkim dodatkiem banana
Niewiele jest piękniejszych zapachów od smażonej cebuli i świeżo upieczonego chleba. Wyobraźcie sobie zatem zapach cebulowego chleba pszenno-żytniego na zakwasie!
Na wrzątek wrzucamy bajgle i gotujemy kilka sekund, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy...
Kiedy przyszło zaproszenie od Amber na dzisiejsze croissanty, to nie mogłam się powstrzymać od przełykania śliny... Zapowiadały się obłędnie. I takie rzeczywiście były. Musicie koniecznie spróbować, aby poczuć ten smak:-)
Wyszedł wspaniały, choć konsystencją takiego ze sklepu nie przypominał. Mój synek nie mógł się go jednak nachwalić i stwierdził, że jest jeszcze lepszy. Zjadł sobie próbną kromeczkę, a wieczorem, gdy przyszła pora kolacji, koniecznie chciał znów zjeść właśnie ten chlebek.
Dziś taka prosta, domowa, pachnąca cynamonem szarlotka. Bez zbędnych udziwnień, tylko kruche ciasto i jabłka, uwierzcie, że to w zupełności wystarczy. Naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto i dodać jabłka, by cieszyć się smakiem domowego ciasta.
Jeśli od dawna planowaliście zacząć piec domowy chleb to może teraz znajdziecie na to trochę czasu. A przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 2 godziny! Oto przepis dla początkujących na prosty chleb okrągły w wersji drożdżowej.
Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków 🙂
Lizaki bezowe to prosty deser, który zrobicie zaledwie z dwóch składników. Świetnie sprawdzą się jako efektowna dekoracja tortu. Dobrze znoszą przechowywanie i można przygotować je sobie na zapas
Już wczoraj obiecałam Wam przepis na te placuszki. Smakują wszystkim: i małym, i dużym. W tym trudnym okresie sprawcie przyjemność najbliższym. Sukces gwarantowany!
Niby te same składniki, a poprzez troszkę inne wykonanie możemy się cieszyć smakiem niebywale delikatnych i puszystych naleśników.
Jestem pewna, że pokochają je wszystkie dzieci oraz Ci troszkę starsi również;)
Takie kakaowe ciasteczka z prażonym słonecznikiem przygotowuję na słodki poczęstunek dla moich bliskich. Ja sama też uwielbiam ten chrupiący słonecznik.
Ciasteczka są wspaniałe, a najlepsze na drugi i trzeci dzień po upieczeniu, kiedy nieco zmiękną.
Moi bliscy nigdy nie mają ich dosyć.
W czasach kiedy trudno w sklepie dostać drożdże wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przaśne podpłomyki. Nie wymagają one ani dodatku zakwasu, ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Nie potrzeba nawet piekarnika! Ciasto wyrabiamy i formujemy w kilka minut, placki wrzucamy na patelnię i gotowe.