Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką

Macie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę.

Z ciastem fantastycznie się pracuje. Jest mięciutkie, pulchniutkie. Idealne.

Bułeczki bardzo łatwo się formuje.

Wychodzi ich dosyć dużo. Najsmaczniejsze są tego samego dnia po upieczeniu.

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • marmolada

Kruszonka:

  • 25 g masła
  • 30 g cukru
  • 40 g mąki pszennej

Mleko podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego masło i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.

Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy, aż nabiorą płynnej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier oraz rozbełtane jajka. Dodajemy drożdże. Stopniowo wlewamy lekko przestudzone mleko z masłem, mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. Łyżkę odkładamy na bok i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.

W miseczce umieszczamy składniki na kruszonkę. Rozcieramy je między palcami, aż składniki się połączą.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje (12-15 w zależności od tego jak duże i jak dużo bułeczek chcemy otrzymać). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, na środku dajemy po 1 łyżeczce marmolady. Zlepiamy dokładnie, formując okrągłą bułeczkę.

Bułki umieszczamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smarujemy rozmąconym białkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zarumienienia).

Polecam również mój przepis na Roladę szpinakową z bananowym kremem Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste drożdżówki z budyniem
3

Pełnoziarniste drożdżówki z bu…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Śnieżne ciasteczka II (z cynamonem)
1

Śnieżne ciasteczka II (z cynam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe batoniki wieloziarniste - zdrowe i pyszne!

Domowe batoniki wieloziarniste…

food² food²
Food Square

Gofry

Gofry

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kruche ciasteczka kakaowe

Kruche ciasteczka kakaowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciastka francuskie z jabłkami, rodzynkami i cynamonem
1

Ciastka francuskie z jabłkami,…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Zwijane drożdżówki z malinami
1

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem
1

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka z komosą, burakiem i fetą
1

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Babeczki z truskawkami
2

Babeczki z truskawkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
2

Drożdżówki z rabarbarem i trus…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia