Kotlety mielone z jabłkiem i szałwią
A dziś przepis wymyślony przez moją mamę ;) wprawdzie robiła go niedawno, ale tak mi posmakował, że dziś na naszym stole zagościł znowu, tym razem wykonany przeze mnie. Kotleciki mielone z jabłkiem i szałwią to zupełnie nowe oblicze mielonego. Jabłko sprawia, że kotlety są delikatniejsze, lekko kwaskowate, a szałwia nadaje im charakterystyczny, przyjemny aromat.
KOTLETY MIELONE Z JABŁKIEM I SZAŁWIĄ
(na 4 porcje)
500 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe),
1 duże jabłko,
pół cebuli,
1 ząbek czosnku,
pół czerstwej bułki,
kilka listków szałwii,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
mąka do panierowania
Połówkę bułki namoczyć w mleku. Pół cebuli posiekać drobno. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć niezbyt mocno cebulę, pod koniec smażenia dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, cebulkę z czosnkiem, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłko oraz posiekaną szałwię i natkę, wbić jajko i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką.
KOTLETY MIELONE Z JABŁKIEM I SZAŁWIĄ
(na 4 porcje)
500 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe),
1 duże jabłko,
pół cebuli,
1 ząbek czosnku,
pół czerstwej bułki,
kilka listków szałwii,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
mąka do panierowania
Połówkę bułki namoczyć w mleku. Pół cebuli posiekać drobno. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć niezbyt mocno cebulę, pod koniec smażenia dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, cebulkę z czosnkiem, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłko oraz posiekaną szałwię i natkę, wbić jajko i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką.