Ziemniaczane krokiety z pieczarkami

Długo się do nich zbierałam, oj długo. Ale w końcu się udało. Są pyszne, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. A o czym mowa? O ziemniaczanych krokietach z nadzieniem.
Ziemniaczane krokiety z pieczarkami
  • 500g ziemniaków
  • 120g tartego sera grana padano
  • 150g pieczarek
  • 1 por
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła/oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
Zdjęcie - ziemniaczane krokiety z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z tartym serem, 1 jajkiem, kawałkiem masła lub oleju. Doprawić solą i pieprzem, ew. gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie za luźna można dodać trochę mąki ziemniaczanej. Teraz zabieramy się za farsz. Na oleju dusimy pora pokrojonego w półplasterki, potem dorzucamy pokrojone dosyć drobno pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż wszystko będzie miękkie a woda odparuje. Z ziemniaczanego ciasta formujemy placuszki jak na knedle, kładziemy trochę farszu i zawijamy w kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Każdego krokiecika obtaczamy w rozkłóconym jajku (2 sztuki) a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębszym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Zdjęcie - ziemniaczane krokiety z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy