
Składniki:
- 1 duża cukinia (obrana i pozbawiona pestek) starta na tarce o dużych oczkach
- 2 marchewki starte na tarce o mniejszych oczkach
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki (tym razem użyłem kukurydzianej) (może być trochę mniej lub więcej ponieważ cukinia może być bardziej lub mniej soczysta)
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- dodatkowo dodałem 10 dag szynki pokrojonej w kostkę
- sól i pieprz

Cukinię i marchewkę wrzucić do jednej miski i posolić, odczekać jakieś 20 min i odsączyć z soków ( najlepiej zostawić sobie na razie ten sok na wszelki wypadek jakby nam się mąki za dużo nasypało), dodać curry, cebulę, jajka, szynkę, sól, pieprz i mąkę, wymieszać. Smażyć placki na patelni (najlepiej najpierw usmażyć jeden, żeby sprawdzić czy nie trzeba ich doprawić), tak jak placki ziemniaczane.

Podobne wpisy Placki z cukinii

Cukinia faszerowana

Gulasz wieprzowy

Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Zupa ogórkowa