Imbirowe kotleciki z kurczaka
Powoli żegnając z się z klimatami japońskimi, zamieszczam przepis na bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Dodatek imbiru i kolendry czyni je intrygująco niebanalnymi w smaku. Po prostu zupełnie inne mielone :) Przepis znaleziony na BBC GoodFood i trochę zmodyfikowany :)
KLOPSIKI DROBIOWE Z IMBIREM
(na 2 porcje)
250g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
1 cebulka dymka (biała część),
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
2 łyżki posiekanych listków kolendry,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 małe jajko (lub samo białko),
2 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia
Cebulę i czosnek posiekać i zmielić blenderem razem z imbirem. Dodać pokrojone na kawałki mięso i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i tyle bułki tartej, aby dało się formować kotleciki.
Wilgotnymi dłońmi uformować 6 małych kotlecików. Usmażyć je z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowe ręczniki.
Podawać z warzywami z patelni, ryżem i sosem chili.