Imbirowe kotleciki z kurczaka

Imbirowe kotleciki z kurczaka

Powoli żegnając z się z klimatami japońskimi, zamieszczam przepis na bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Dodatek imbiru i kolendry czyni je intrygująco niebanalnymi w smaku. Po prostu zupełnie inne mielone :) Przepis znaleziony na BBC GoodFood i trochę zmodyfikowany :)

Zdjęcie - Imbirowe kotleciki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KLOPSIKI DROBIOWE Z IMBIREM
(na 2 porcje)
250g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
1 cebulka dymka (biała część),
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
2 łyżki posiekanych listków kolendry,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 małe jajko (lub samo białko),
2 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia

Cebulę i czosnek posiekać i zmielić blenderem razem z imbirem. Dodać pokrojone na kawałki mięso i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i tyle bułki tartej, aby dało się formować kotleciki.
Wilgotnymi dłońmi uformować 6 małych kotlecików. Usmażyć je z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowe ręczniki.

Podawać z warzywami z patelni, ryżem i sosem chili.


Zdjęcie - Imbirowe kotleciki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Imbirowe kotleciki z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów