Sałatka, którą przygotowałam w tym roku na sylwestra. Chciałam podać kabanosy w mniej standardowej formie, a jednocześnie zależało mi, by sałatka była w miarę lekka, bez żadnego makaronu czy dużej ilości majonezu.
Do tej pory, wykorzystując kaszę do tego typu dań, piekłam ją jak pasztet w formie keksowej a potem krojąc po grubym plastrze odgrzewałam na patelni. Tutaj usmażyłam kotlety od razu. Skutek był taki, że na ciepło zjadłam, aż cztery. Wiem, że licząc na sztuki to brzmi jakbym była jakimś obżartuchem ale kotlety są delikatne i nawet po zjedzeniu tej ilości czułam się lekko i dałabym radę jeszcze przynajmniej dwóm ale musiałam zostawić dla innych:)
Hummus ( z języka arabskiego-ciecierzyca) to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, głównie w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach, ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej, roztartej na gładką masę ciecierzycy, pasty sezamowej-tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka),a wszystko dokładnie wymieszane. Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan.
Podaje się je na śniadanie lub jako przekąskę, ze śmietaną lub kwaśnym dżemem borówkowym. Ja zamiast nich użyłam jogurtu greckiego z ostrą papryką, który też dobrze się sprawdził.
Z wędzonych ryb można wyczarować sporo ciekawych dań, podawać je z ziemniaczanymi podpłomykami lefse, czy z kaszą w formie sałatki. Nic jednak nie równa się makrelowej paście, która towarzyszy mi przez całe życie.