Świąteczny detoks czyli cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem drobiowym
Po kilku dniach świąt, mam nadzieję, że wszyscy są nasyceni i każdy miał okazję spróbować coś dobrego zarówno spośród dań wigilijnych jak i świątecznych. Znając polską tradycję, oraz obserwując blogi kulinarne wiadomo, że na stole pojawiały się mięsa, ryby, sałatki, wspaniałe ciasta a także cała masa rozmaitych przystawek. Dlatego dzisiaj nie polecam niczego ciężkiego, chociaż jest niedziela i jak najbardziej obiad powinien być. Pamiętając doświadczenie ubiegłych lat przygotowałam się na to, że nie będzie nam się dzisiaj chciało sztuki mięsa dlatego na obiad będzie cukinia nadziewana mięsem drobiowym i kaszą jaglaną. Danie bardzo smaczne i lekkie. Polecam wszystkiem na świateczny detoks:)
Składniki:
- 6 cukinii (mogą być tradycyjne podłużne lub okrągłe jak u mnie)
- szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 200 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z indyka)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Na patelni rozgrzać olej, dodac posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodać mięso oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do wystudzonego mięsa dodać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, posiekana natke pietruszki i dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dosmakować. Umyte cukienie przekroić wzdłuż jeśli są podłużne lub odkroić tylko czapkę jeśli są okrągłe jak u mnie, Wydrążyć środki, które, po pokrojeniu można dołożyć do farszu. Nadziewać cukienie farszem, ułożyć je w natłuszczonej masłem foremce, podlać szklanką wody i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać ok. 30 min.
Smacznego:)