Śmietanę ubić ,delikatnie połączyć z sosem chilli i brandy .Śmietaną wypełnić upieczone spody ,dodać oliwki ,udekorować gronkami porzeczek lub filecikami grapefruita i posypać pistacjami.
Od jakiegoś czasu moją ulubioną pizzą jest taka bez zapieczonych dodatków. Rukola i pomidorki świeże lub suszone, można też dla mięsożerców położyć szynkę parmeńską. Jeszcze tylko chlust oliwy z oliwek i już mnie nie ma.
Cukinię kroimy na cieniutkie plastry, układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi pomidorami i kaparami, tartym parmezanem, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem, dekorujemy natką i gotowe ;) Czekamy aż smaki się przegryzą i konsumujemy.
Bez pieczonych pierożków nie ma u mnie żadnej imprezy. Tym razem były ze szpinakiem i serem typu feta. Te pierożki są pyszne na ciepło i na zimno, smakują nam nawet kilka dni po upieczeniu.
Trwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i czerwoną cebulę. Wymyśliłam sobie też, że podkręcę trochę smak dodatkiem sera pleśniowego.
Odkąd zobaczyłam jej zdjęcie, wiedziała, że muszę upiec. Cienkie, przyrumienione placki z ciasta drożdżowego, a na nim pachnący przyprawami mix warzyw i mięsa (następnym razem spróbuję wersji vege).
Maj to miesiąc kiedy w mojej kuchni zdecydowanie królują szparagi. Nie mogę uwierzyć, że kiedyś ich nie jadałam. Nie to, że ich nie lubiłam, ja ich zwyczajnie nie znałam, nie widziałam jak smakują i co można z nich przygotować. Choć zawsze mnie intrygowały, gdy widziałam je na targu. A jak już raz skusiłam się na nie z czystej ciekawości to przepadłam bez reszty.
Wiem, że ta pasta może zachwycić. Może zachwycić nie tylko entuzjastów zdrowego żywienia czy początkujących wegetarian. Również osoby, które z lekką drwiną próbowały ten smalec-niesmalec były zaskoczone smakiem i prosiły o przepis.
Młoda kapusta duszona z młodą marchewką i koperkiem to chyba jedno z najbardziej wyczekiwanych letnich dań. ale w związku z tym, że tak powszechnie znane to postanowiłam przygotować ją zupełnie inaczej - piekąc pokrojoną na ósemki.