Zapiekanka "grecka"

Zapiekanka "grecka"

Nie jest to potrawa kuchni greckiej, a jedynie inspirowana nią makaronowa zapiekanka. Jej główne składniki to kurczak, papryka, bakłażan, ser feta, oliwki i czosnkowo-ziołowy sos. Całość wyszła smaczniejsza, niż sądziłam.

Zdjęcie - Zapiekanka "grecka" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZAPIEKANKA „GRECKA”
(4 porcje)
350g makaronu penne,
2 filety z piersi kurczaka,
200g sera typu feta,
1 mały bakłażan,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
garść zielonych oliwek,
mały kubek śmietany 22%,
oliwa,
po szczypcie suszonej bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu,
sól i pieprz

Kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na łyżce oliwy na złocisty kolor. Odłożyć na bok.
Cebulę i paprykę pokroić w paseczki, bakłażana w ćwierćplasterki.
Na patelni po kurczaku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić warzywa i smażyć, aż cebula lekko się zarumieni a papryka zmięknie. Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem i ziołami.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Ser feta pokroić w kostkę, oliwki na połowy.
Żaroodporne naczynie lekko natłuścić oliwą. Wyłożyć połowę makaronu, następnie podsmażone warzywa, mięso, ser feta i pozostały makaron. Na wierzchu ułożyć oliwki. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić pieprzem, solą (soli niewiele, bo feta jest słona) i ziołami. Polać równomiernie zapiekankę. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.


(inspirowane tym przepisem, z moimi sporymi zmianami)

Zdjęcie - Zapiekanka "grecka" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów