Fińskie placuszki szpinakowe
Niedawno natknęłam się na bardzo ciekawy przepis i dzisiaj dzielę się nim z Wami. Fińskie placuszki ze szpinakiem (występujące oryginalnie pod nazwą pinaattiohukaiset lub pinaattiletut) są świetne: sycące, zdrowe i zielone :) A do tego oczywiście bardzo smaczne. Z tego co widziałam, występują też w formie bardziej "naleśnikowej". Podaje się je na śniadanie lub jako przekąskę, ze śmietaną lub kwaśnym dżemem borówkowym. Ja zamiast nich użyłam jogurtu greckiego z ostrą papryką, który też dobrze się sprawdził. Warto wypróbować ten przepis, bo przypadnie do gustu nawet osobom twierdzącym, że nie lubią szpinaku ;)
Fińskie placuszki
szpinakowe
- 250g szpinaku baby
- 350ml mleka
- 2 jajka
- 180g mąki pełnoziarnistej
- po 1/2 łyżeczki cukru, soli,
gałki muszkatołowej i ostrej papryki
- jogurt grecki do podania
1) W blenderze zmiksować szpinak z mlekiem.
2) Dodać jajka, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać.
3) Nakładać łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej z odrobiną masła
i smażyć po ok. 1,5 minuty na stronę.
4) Podawać np. z jogurtem greckim.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 23
Kaloryczność jednej sztuki: 50 kcal