Hamburger z salsą z awokado
Domowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia dla tych, którzy właśnie zajadają się ćwierćfunciakami za oceanem. Ja też się do nich zaliczam. W hamburgerze najważniejsze jest mięso. Najlepiej użyć zmielonego antrykotu. Mięso powinno zawierać około 20% tłuszczu. Jeśli chodzi o dodatki, to wiele zależy od naszej inwencji i fantazji. Panuje pełna dowolność. Bawmy się smakami do woli!
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego,
100 g boczku wędzonego,
1 cebula,
oliwa z oliwek,
szczypta kminku,
2 ząbki czosnku,
1/2 ostrej papryczki chilli,
pęczek szczypiorku,
sól,
pieprz biały,
4 bułki do hamburgerów,
sałata
Salsa z awokado:
1 awokado,
150 g korniszonów,
1 cebula dymka,
1 papryczka chilli,
ząbek czosnku,
1 pomidor,
sok z 1/2 limonki
, szczypta kminku
sól
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, a następnie dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli. Smażymy 2 minuty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. Po wystudzeniu cebulę i boczek dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy. Dodajemy roztarty w moździerzu kminek i 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 papryczki chilli kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek. Dłonie natłuszczamy oliwą i formujemy kulki z mięsa, a następnie robimy z nich krążki o grubości około 1-1 i 1/2 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Pozostałe 1/2 cebuli kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Plastry polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Natłuszczamy patelnię grillową. Cebulę grillujemy z obu stron. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekrojone bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony.
Salsa z awokado Korniszony, dymkę, papryczkę chilli i pomidora bardzo drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i kminkiem. Mieszamy.
Bułki wyjmujemy z piekarnika. Na spodzie bułki kładziemy liść sałaty. Następnie salsę, mięso, ponownie salsę i kilka krążków grillowanej cebuli. Całość przykrywamy wierzchem bułki.