Szparagi na cieście francuskim

Szparagi na  cieście francuskim

Zdjęcie - Szparagi na  cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio mieliśmy w domu małą uroczystość i chciałam na szybko zrobić kolację, żeby to uczcić. Wybór padł na tę tartę Marty Gessler. Powiem Wam jedno - "niebo w gębie";-).
Zdjęcie - Szparagi na  cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zachęcam Was do jej zrobienia teraz w sezonie szparagowym. Robi się ją naprawdę szybko, zwłaszcza gdy podszykujemy sobie półprodukty wcześniej.
Zdjęcie - Szparagi na  cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki dla 4-6 osób:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 garść świeżego oregano (pominęłam, bo zapomniałam),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 80 g sera gruyère (albo podobnego, ostrego),
  • oliwa,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej wody włożyć szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć. Na oliwie podsmażyć pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Zaznaczyć nożem nie przecinając do końca rant dookoła po 1 cm od brzegów. Układać podsmażony boczek, pokrojone w plastry jajka oraz świeże listki oregano, a na wierzch szparagi. Surowe jajko, śmietanę i starty ser wymieszać, doprawić solą i pieprzem, masą zalać szparagi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. pół godziny, aż wierzch tarty się zarumieni.
Zdjęcie - Szparagi na  cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Kategorie przepisów