Szparagi na cieście francuskim
Ostatnio mieliśmy w domu małą uroczystość i chciałam na szybko zrobić kolację, żeby to uczcić. Wybór padł na tę tartę Marty Gessler. Powiem Wam jedno - "niebo w gębie";-).
Zachęcam Was do jej zrobienia teraz w sezonie szparagowym. Robi się ją naprawdę szybko, zwłaszcza gdy podszykujemy sobie półprodukty wcześniej.
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 nieduża cebula,
- 1 garść świeżego oregano (pominęłam, bo zapomniałam),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 80 g sera gruyère (albo podobnego, ostrego),
- oliwa,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej wody włożyć szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć. Na oliwie podsmażyć pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Zaznaczyć nożem nie przecinając do końca rant dookoła po 1 cm od brzegów. Układać podsmażony boczek, pokrojone w plastry jajka oraz świeże listki oregano, a na wierzch szparagi. Surowe jajko, śmietanę i starty ser wymieszać, doprawić solą i pieprzem, masą zalać szparagi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. pół godziny, aż wierzch tarty się zarumieni.