Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym
Trwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i czerwoną cebulę. Wymyśliłam sobie też, że podkręcę trochę smak dodatkiem sera pleśniowego. Oczywiście do smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach.
Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam :-)
Spód (forma o rozmiarze 20×30 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa:
- około 20 szparagów
- 150 g świeżego szpinaku
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 300 ml śmietany 30-36%
- 2 jajka
- około 50-100 g sera pleśniowego
- sól, pieprz
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego.
2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek i smażyć na małym ogniu 1-2 minuty. Dodać cebulę, doprawić mielonym pieprzem i szczypta soli i ją podsmażać 1-2 minuty aż się lekko zeszkli. Następnie dodać szpinak i mieszać całość chwilę, aby tylko szpinak zmiękł. Odstawić do ostygnięcia a następnie dobrze odcisnąć.
3. Na wystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF